Akné - je choroba kožných tukových žliaz (mazových žliaz), ktorá vedie k upchatiu pórov a výsevu vriedkov alebo inak nazývané aj uhrov. Akné sa väčšinou vyskytuje na tvári, krku, chrbte, hrudníku a na ramenách. Je najčastejším kožným ochorením.
Aknózna, problematická pokožka - tento typ pleti sa vyznačuje poruchami produkcie mazu a tvorbou mazových zátok čiže komedonov. Je častá v období dospievania, v dospelosti sa môže upraviť.
Aromaterapia - je jednou z metód prírodnej (naturálnej) medicíny. Aplikáciou silíc (éterické oleje) lieči rozličné ochorenia. V siliciach sú totiž látky, ktorých vynikajúce liečivé účinky sú dlhodobo sledované a úspešne sa používajú v mnohých vyrábaných liekoch.
Citlivá pleť - ľahko sčervená, má jemné žilky, často svrbí a je podráždená. Vytvárajú sa fľaky a lišaje. Citlivosť pokožky je veľmi nepríjemná a môže sa vzťahovať na akýkolvek typ.
C.R.N.H. - Centro di Ricerche di Natura House - Centrum výskumu Natura House.
Dermo-afinita - zložky použité v danom výrobku sú veľmi podobné zloženiu pokožky. Z toho dôvodu pokožka dostáva to čo potrebuje, čo je pre ňu prirodzené.
Dermo-aktivita - účinné prírodné zložky vo výrobkoch pôsobia okamžite po kontakte s pokožkou, zabezpečujú jej ochranu, hydratáciu a výživu. Sú dermo-aktívne, pretože sú dermo-afinné.
Dermo-kompatibilita (zlučiteľnosť) - všetky použité prírodné zložky vo výrobkoch sú veľmi dobre tolerované pokožkou, rýchlo sa vstrebávajú a nezanechávajú na pokožke nepriepustný film.
Deskvamácia - uvolňovanie, olupovanie odumretých kožných buniek.
Diabetická noha - syndróm diabetickej nohy je stav, pri ktorom sú postihnuté cievy a nervy dolných končatín diabetikov. V dôsledku tohto postihnutia vzniká chorobný proces - otlaky, drobné poranenia, vredy, gangréna.
ECOCERT - Úrad kontroly a certifikácie, ktorého aktivity podliehajú francúzskym orgánom štátnej správy a legislatíve. Zriadenie úradu Ecocert schválilo francúzske Ministerstvo poľnohospodárstva a rybárstva, ako aj Ministerstvo financií a priemyslu. Štruktúru a vedenie úradu Ecocert potvrdzuje výbor COFRAC (francúzsky akreditačný výbor), ktorý normami ISO 65 (EN 45011) stanovuje požiadavky na nezávislosť, kompetentnosť a nestrannosť kontroly a certifikácie.
Esenciálny olej - kvapalný koncentrovaný výťažok získaný pri procese destilácie aromatických rastlín vodnou parou. Esenciálny olej je vonná a prchavá látka olejovitej konzistencie. Bez pridania emulgátorov je esenciálny olej vo vode nerozpustný, rýchlo sa rozpúšťa v mastných rastlinných olejoch a v alkohole.
Extrakcia - vyluhovanie určitej zložky zo zmesi rôznych látok jej rozpustením vo vhodnom rozpúšťadle.
Extrakt - výťažok získaný extrakciou, výluh.
Fytoterapia - je odvetvie naturálnej medicíny, ktoré v prevencii a terapii chorôb využíva účinný princíp rastlín.
GMO - genetický modifikované organizmy. Genetická modifikácia je vedomý zásah človeka do genetickej informácie (genetického materiálu, resp. genómu) živého tvora alebo rastliny.
GMP - správna výrobná prax (Good Manufacturing Practice) je pojem, ktorý je uznávaný po celom svete pre kontrolu a riadenie výroby a kontroly kvality testovania potravín, farmaceutických prípravkov a zdravotníckych pomôcok.
Hydrolipidická ochranná vrstva pokožky - izolačná bariéra pokožky, ktorá ochraňuje pokožku pred vonkajšími vplyvmi a zadržiava vodu v epiderme.
Jojobový olej - je jedinečný v celom rastlinnom svete. Je získaný lisovaním za studena z orechov jojoby. Je to tekutý vosk zložený najmä z vyšších mastných kyselín, vyšších alkoholov, ktorý tuhne pri 100 C. Je vysoko stabilný, nežltne. Dobre sa vstrebáva do všetkých druhov pokožky, Dodáva povrchu pokožky tmavú - okom neviditeľnú, pevnú, odolnú a elastickú vrstvu, ktorá ju vyživuje a ochraňuje pred nepriaznivými vplyvmi prostredia bez toho, aby bránila jej normálnej činnosti. Zabezpečuje povrchové aj hĺbkové premastenie pokožky, zlepšuje reguláciu mastnej sekrécie pokožky. Nevyvoláva žiadne dráždenie pokožky, ani alergické reakcie, preto sa často využíva na prípravu čistiacich emulzií na čistenie pokožky (napr. v oblasti očí). Ako zložka hotových prírodných kozmetických výrobkov zlepšuje kvalitu a predlžuje ich životnosť. V prípravkoch na pery prinavracia mäkkosť, hladkosť a jemnosť popraskaným a vysušeným perám. Vo vlasových prípravkoch dodáva vlasom lesk, objem a pružnosť.
Keratinizácia - zrohovatenie povrchovej vrstvy pokožky.
Keratinocyty - bunky produkujúce keratín (jednoduchá bielkovina vyskytujúca sa v pokožke, vlasoch a nechtoch).
Koenzým Q10 (ubichinon) - centrálny článok pri energetickom metabolizme buniek, silný antioxidant schopný neutralizovať voľné radikály. Jeho antioxidačný účinok spomaľuje proces starnutia.
Kombinovaná pleť - mastnejšia T - zóna (brada, nos, čelo) a normálna alebo suchá na lícach. Stredné mastnejšie miesta ošetrujeme prípravkami ako pri mastnom type pleti a celkovo tvár ako pri normálnej, pokiaľ sa netvoria vyrážky.
Kyselina glycyretinová - triterpenický komplex, extrakt z koreňa sladkého drievka so silným upokojujúcim a protizápalovým účinkom.
Makadamový olej - olej získávaný z makadamových orieškov je veľmi bohatý na mastné kyseliny vysokej kvality, najmä kyselinu palmitovú. Účinné látky makadamových orieškov účinkujú na pleť silno antioxidačne. Antioxidanty zabraňujú poškodeniu bunkových membrán. Makadamový olej má na pokožku silný vyhladzujúci efekt. Používa sa na suchý typ pleti, rozpraskanú, preťažovanú a popálenú pokožku. Hlavným efektom makadamového oleja je schopnosť okamžite a dlhodobo hydratovať, hojiť a regenerovať.
Mandľový olej - je nevysychavý olej extrahovaný zo suchých kôstok mandlovníka, ktorého zloženie je najbližšie ľudskej pokožke. Pre jeho výborné výživné vlastnosti sa nazýva aj “pokožkový” olej. Často sa používa v kozmetike a tiež ako základný olej v aromaterapii. Rýchlo vsakuje do pokožky, upokojuje, zmäkčuje a zvláčňuje pokožku. Nie náhodou sa od staroveku používa ako masážny olej pre bábätká a deti. Má veľmi dobré účinky na suchú, citlivú i starnúcu pokožku. Nachádza široké uplatnenie v medicíne. Nedráždi a nevyvoláva alergické reakcie. Je zaraďovaný medzi najsilnejšie prírodné stimulátory pre obnovu rastu a spevňovanie vlasov. Vyživuje korienky, stimuluje rast, zvýrazňuje lesk a elasticitu. Je vhodný i na celotelové masáže.
Mandľové mlieko - je bohaté na lipidy, proteíny, cukry a vitamíny A a E. Má silný hydratačný účinok, podporuje regeneráciu pleti a tvorbu nových buniek. Účinne pôsobí proti tvorbe vrások.
Mastná pleť - je lesklá, má viditeľné póry, hrubšiu skladbu pokožky, zle drží make - up a púder. Býva zle prekrvená, je náchylná na škvrny a vyrážky.
Morská soľ - soľ z Mŕtveho mora, obsahuje vysokú koncentráciu minerálnych solí (oxid kremičitý, vápnik, horčík, draslík, sodík), odstraňuje odumreté bunky, urýchľuje regeneráciu buniek a vyživuje novo vzniknuté bunky.
Mykóza - choroba spôsobená parazitnými hubami a plesňami, pleseň.
Natura House - prvý výrobca prírodnej kozmetiky v Taliansku. Obchodná značka prírodnej kozmetiky, výživových doplnkov a zdravých potravín.
Natural origin - prírodný pôvod výrobkov.
Nezmydliteľné časti - sú časti tukov, ktoré sa nezúčastňujú chemickej mydlotvornej reakcie, zostávajú v pôvodnom nezmenenom stave.
NMF - prírodné hydratačné faktory
Normálna pleť - ide o najrozšírenejší typ pleti, ktorá môže mať sklon k suchosti alebo k väčšiemu premasteniu.
Olej z pšeničných klíčkov - je mimoriadne výživný pre suchú a starnúcu pokožku. Zo všetkých olejov je najbohatší na vitamín E, klíčkový lecitín, minerály, fytosteroly, mikro a makro elementy, preto má i svoju charakteristickú vôňu. Obsiahnutý vitamín E pomáha zásobovať bunky kyslíkom, ochraňuje pred škodlivými voľnými radikálmi, spomaľuje starnutie pokožky a lecitín podporuje sviežosť a elasticitu pokožky. Olej z pšeničných klíčkov je vhodný na ochranu pokožky okolo očí pre starnúcu pokožku. Pomáha tiež pri opuchnutí, popraskaní, zapálení pier. Môže sa naniesť na pokožku pred procedúrou “naparovania”, zvlášť na spálené miesta, znamienka, povrchové alebo potrhané kapilárie. Pomáha predchádzať tiež vzniku strií a uvoľňovaniu tkaniva počas tehotnosti, preto sa používa v prírodnej kozmetike v tehotenských olejových zmesiach.
Olivový olej - lisovaný za studena, je známy svojimi „zázračnými“ vlastnosťami už od staroveku. Získava sa z plodov olív. Obsahuje všetky v oleji rozpustné vitamíny, fytosteróny, fosfolipidy a ďalšie výťažky. Za studena lisovaný prvotný olej je najvýznamnejší pre výživové účely. Použitie na kozmetické ciele však dáva pokožke voskovo matný odtieň, preto - aby sa vylúčil tento efekt - zbavuje sa kyslosti a ďalej čistí, čím sa stáva vhodný pre kozmetické i medicínske účely. Zabraňuje vysušovaniu pokožky a zároveň aj tvorbe vrások.
Pantenol - provitamín B5. Rýchly, hĺbkový zvlhčovač, pôsobí protizápalovo, zmierňuje podráždenie a regeneruje pokožku.
Pedikulóza - zavšivavenie
Pollution Protection - revolučný antioxidačný ochranný systém, ktorý bojuje proti voľným radikálom vznikajúcim v dôsledku znečistenia ovzdušia. Unikátna kombinácia látok prírodného pôvodu, minerálov a stopových prvkov s vysokou účinnosťou a bezpečnosťou.
Povrchovo aktívne čistiace zložky (prírodné tenzidy) - prírodné čistiace látky pôsobiace na povrchu pokožky, získané z cukrov a olivového oleja.
Prírodná kozmetika - základom prírodných kozmetických výrobkov sú rastlinné oleje, maslá, vosky a rastlinné extrakty doplnené o mlieko, med i morskú soľ. Rastlinné suroviny pochádzajú, pokiaľ je to možné, z kontrolovaného ekologického poľnohospodárstva alebo z certifikovaného zberu vo voľnej prírode. Výrobky ani suroviny nie sú testované na zvieratách. Nepoužívajú sa suroviny z mŕtvych zvierat (napr. vorvaňovina, korytnačí tuk, tuk zo svišťa, norky, zvierací kolagén a živé bunky) ani GMO. Použité emulgátory a tenzidy, sa vyrábajú schválenými postupmi z rastlinných tukov, olejov a vosku, z lecitínu, lanolínu, včelieho vosku, rastlinných cukrov a škrobov, rastlinných bielkovín. Použitie konkrétnych látok definuje pravidelne aktualizovaný zoznam povolených surovín. Prírodná kozmetika je kontrolovaná a neobsahuje syntetické farbivá, syntetické parfumy, silikóny, parafín, vazelínu a ďalšie ropné produkty. Na zaistenie mikrobiologickej čistoty sú používané konzervačné látky spravidla prirodného pôvodu. Životnosť výrobkov je 12 - 24 mesiacov a v niektorých prípadoch vďaka dlhoročným skúsenostiam aj 36 mesiacov.
Proliferácia - novotvorba buniek v organizme, novotvorba tkaniva, bujnenie.
Propolis - prírodná lepkavá hmota príjemnej aromatickej vône, zelenožltej až tmavohnedej farby. Včely zbierajú suroviny na tvorbu propolisu z rôznych rastlín a tie ďalej obohacujú o výlučky svojich žliaz. Má antibakteriálne, bakteriostatické,anestetické, antivirové, antimykotické, protizápalové, dermoplasické účinky a tlmí účinok škodlivého žiarenia na organizmus.
Psoriáza (lupienka) - je jedným z najčastejších chronických ochorení kože u ľudí. Pri psoriáze vlastný imunitný systém spustí rýchly rast a zvýšené olupovanie buniek pokožky. Bunky zdravej pokožky dozrievajú a olupujú sa za 28-30 dní. Tento proces sa u ľudí so psoriázou urýchli a skráti na 3-4 dni. Nezrelé bunky pokožky sa hromadia na povrchu kože a vytvárajú červené ložiská (lézie) pokryté bielymi šupinami, ktoré môžu svrbieť.
Rastlinné oleje - (lisované za studena). Lisovnie za studena je najšetrnejší spôsob získavania oleja z rastlín. V takto vyrobenom oleji zostáva maximum cenných látok a naviac v prirodzenom stave, v ktorom ich dokáže ľudské telo najlepšie zužitkovať. Sú vhodné na miešanie s esenciálnymi olejmi.
Ružový olej - sušené lupene bulharske ruže, z ktorých sa získava vzácny ružový olej, sa zbierajú ručne skoro ráno a ihneď sa spracovávajú. To je zárukou optimálneho ošetrujúceho účinku ružového oleja. Vzácny ružový olej stimuluje bunkovú aktivitu a dodáva pokožke novú vitálnu energiu.
Sezamový olej - je extrahovaný zo sezamovvých semien, má veľmi dobre vyvážený obsah mastných kyselín. Ako elixír krásy má tento olej tisícročnú tradíciu. Preniká hlboko do buniek pokožky, napomáha oddeľovaniu zvyškov a škodlivín a ich vylučovaniu z pokožky. Vhodný je pre suchú, polosuchú a starnúcu pokožku. Obsahuje vitamín E, lecitín, metionín, z minerálov vápnik, magnézium a fosfor. Vďaka tomu a aj vďaka obsahu prírodných antioxidantov sezamolu a sezamolínu spomaľuje starnutie buniek. V prírodnej kozmetike sa používa napríklad v kozmetických maskách na vlasy, tiež v prírodných prípravkoch na ochranu pokožky proti škodlivým účinkom slnečných lúčov (má prírodný ochranný faktor 4). Štandardizovaný je vo všetkých základných farmakopisoch.
Shea butter - (maslo karité, bambarské alebo bambucké maslo) sa získava z plodov afrického maslovníka. Obsahuje polovicu nasýtených a polovicu nenasýtených mastných kyselín, rozpúšťadlá. Má prírodný ochranný faktor 4. Používa sa v elitnej prírodnej dennej kozmetike i ako dôležitá súčasť medicínskych prostriedkov na liečbu na popálenín. Veľmi dobre vsakuje do pokožky a nezanecháva mastnoty na povrchu. Tvorí tenkú ochrannú vrstvu, chráni pred stratou vlastnej vlhkosti pokožky.
Sójový olej - pri lisovaní sójových bôbov vzniká veľmi kvalitný sójový olej, ktorý obsahuje viac ako 50% polynenasýtenej kyseliny linolovej a 8% omega-3-mastnej kyseliny linolénovej. Zanedbateľný nie je ani pomerne vysoký obsah vitamínu E a lecitínu. Je vhodný do masážnych kompozícií, kde má výrazné regeneračné a zvláčňujúce účinky, dobré pre suchú, aknóznu a ekzematickú pleť.
Suchá pleť - ľahko sa olupuje, praská, máme pocity pnutia, svrbenia a podráždenia. Suchosť sa zhoršuje nesprávnym čistením, ústredným kúrením, klimatizáciou, zafajčeným prostredím, nedostatočnou starostlivosťou, nevhodnou stravou a nadmerným slnením. Je najviac postihnutá tvorbou vrások.
Športová noha (atletická noha) - ochorenie, ktoré postihuje najmä športovcov. Pokožka zvyčajne športovcov praskne medzi malíčkom a štvrtým prstom. Cítia svrbenie, koža červená, praská a zasychá.




